Skip links

De overgang en je huid. Wat gebeurd er?

Bij de overgang denk je al snel aan opvliegers en slecht(er) slapen. Je krijgt als vrouw sowieso te maken met de menopauze en die hoort nou eenmaal bij het leven. Maar je kunt met positieve gedachten én met een goede huidverzorging een hoop doen om de effecten van hormonen op te vangen. Met een gezonde lifestyle, de juiste gezichtsverzorging en een goede denkwijze zorg je dat je na je veertigste nog steeds met plezier in de spiegel kijkt. Jij mag er zijn!

De hoeveelheid squaleen in je huid vermindert, de collageenproductie gaat omlaag en vrije radicalen en andere invloeden van buitenaf maken je huid droger. Een gezonde leefstijl en goede huidverzorging kunnen het proces vertragen zodat je mooi oud kunt worden. De overgang helpt niet mee in het huidverouderingsproces.. Hormonale schommelingen hebben een grote invloed op je huid. Huidverzorging tijdens de overgang is daarom ook extra belangrijk.

Wanneer je lichaam zich voorbereidt op de overgang vermindert de productie van oestrogeen. Dit hormoon heeft invloed op het collageen en de elastine in de huid. Tijdens de overgang neemt het collageen en de elastine jaarlijks flink af – de huid wordt hierdoor dunner en slapper. Oestrogeen zorgt er ook voor dat de huid vocht vast kan houden. Zodra de productie van oestrogeen afneemt wordt je huid dus minder gehydrateerd. Tel daar verminderde talgproductie en minder lipiden bij op en je begrijpt waarom je huid tijdens en na de overgang vaak droog en vochtarm is. Zo stom! En wanneer het oestrogeenniveau ook nog eens  daalt, krijgt een ander hormoon, testosteron, meer ruimte. Testosteron kan zorgen voor een onrustige huid met grovere poriën, en puistjes. Zucht!

Maar iedere vrouw komt op een bepaalde leeftijd in de overgang en zal door de hormonale veranderingen ook lichamelijk een nieuwe fase ingaan. Maar elk lichaam is anders en het effect van de overgang is, net als bij de puberteit of een zwangerschap, bij iedereen anders. Voor de een is de overgang een vreselijke periode terwijl het voor de ander voelt als een bijzondere, nieuwe fase in het leven.

Probeer je huid altijd zo goed mogelijk te verzorgen, ook vóór de overgang. Als je in ieder geval vanaf je dertigste gezondere keuzes maakt in je algemene leefstijl, zal je huid goed voorbereid zijn op de onvermijdelijke overgang. Voorkom zonschade, roken, ongezonde voeding en slechte ingrediënten in huidverzorging. De gouden tip, wees voorbereid. Zo zorg je dat je huid zo gezond mogelijk is wanneer ze met hormoonschommelingen te maken krijgt.

Omarm het. Liefs,

Yvette